ATERIAA ODOTELLESSA

LENINGRAD ( PIETARI )

Ensimmäinen varsinainen ulkomaanmatkani tapahtui vuonna 1972. Teimme ystäväni kanssa kuukauden pituisen junamatkan silloiseen Itä-Eurooppaan. Tämä tapahtui ennen InterReil-matkojen aikakautta. Ensimmäinen kohteemme oli Leningrad.

Majapaikkamme oli Hotell Astoria. Vaikka hotelli oli lievästi sanottuna rappiolla ja lattiat narisiva, silti aamiaisella miestarjoilijat olivat edelleen tummissa puvuissaan ja valkoisissa hansikkaissaan. Kolme pientä nakkimakkaraa tarjoiltiin tyylikkäästi isolta hopeavadilta.

Musta pörssi ja pimeitä ruplia.

Kaikki Leningradissa vierailleet muistavat hotellien siivoojamummot. Vai pitäisikä heitä kutsua valuutanvaihtajiksi ja trokareiksi. Yleensä he koputtivat huoneesi oveen, enne kuin olit edes saanut päällysvaatteet päältäsi. "Onko sinä jotain myydä, sinulla jhyvä paita, sopii jhuva minun veljen poika, mitä maksa".

Kun seuraavana päivänä palasit Intouristin järjetämältä pakolliselta kaupunkikierrokselta takaisin hotelliin, siivoojamummot tiesivät tarkkaan mitä tavaroita vaatekaapissasi ja matkalukissasi oli.

Anttilan sukkahousuilla sai hankittua sampanjat ja kaviaarit. Farkuilla kustansi koko porukalle ravintolaillan.

Taksit olivat ihan oma lukunsa. Varsinaista oikeaa taksia sai harvoin, mutta aina löyty joku kulkuväline, bussi, pikkuauto, poliisiauto tai joskus jopa ambulanssi. Valuutalla eli dollareilla maksettiin.

Nyt mutama sana blineistä, suolakurkusta ja bortschkeitosta.

 

 

  • Kaviaarivoileipä ja vodkaa

  • Venäläiset suolakurkut

KIRKAS KALAKEITTO

Voit käyttää joko yhtä tai useampaa kalalajia.  Leikkaa ruodottomat kalat melko isoiksi paloiksi. Pari palaa ruokailijaa kohden. Lisää kalat keittoon vasta kun muut aineet ovat kypsiä. Kalat kypsyvät hiljaisella tulella noin 5 minuutissa.

Pilko pari isoa perunaa kuutioiksi, samoin pieni pala palsternakaa, pari porkkana, 1 sipuli. Laita aineet kattilaan ja lisää 1 litraan kiehuvaa vettä. Heitä  mukaan 10 kokomaista maustepipputia ja yksi laakerinlehti, sekä 1 kalaliemikuutio. Keitä noin 20 min. Lisää lopuksi kalanpalat sekä kourallinen silputtua persiljaa (kyllä persiljaaa, ei tilliä). Anna kiehua viitisen minuuttia, kunnes kala on kypsää. Laita lopuksi kattilaan mukaan 2 sitruunansiivua ja nokare voita jokaista ruokailijaa kohden.

Persilja, voi ja sitruuna tuovat keittoon sen tyypillisen ja  herkullisen makunsa.

 

VENÄLÄINEN KANASALAATTI

Yksi minun suosikkisalaateistani. Tämä toiselta nimeltään "Pääkaupungin salaatti" on Venäjällä hyvin suosittu ruokalaji. Jopa ankeina neuvostoaikoina tätä salaattia oli tarjolla kaikissa ravintoloissa läpi suuren ja laajan venäjänmaan.

Kuten huomaat raaka-aineet ja ylkonäkö muistuttaa meikäläistä italiansalaattia. Muualla suuressa maailmassa ei tunneta lainkaan italiansalaatti-nimistä ruokaa. Nimi on täysin suomalainen keksintö. Kaikkialla muualla tämän tyyppiset salaatit tunnetaan nimellä venäläinen salaatti, Russian salad. Hienompi versio tuntee nimen Olivier salad.

Keitä edellisenä päivänä kypsiksi pari isoa perunaa, 2 porkkanaa ja 4 kananmunaa. Samoin reilu 300 g  kanaa kannattaa keittää tai muuten kypsentää etukäteen.

Pilko pieneksi kuutioiksi 1/4 tuoretta kurkkua, 1 pieni suolakurkku, pieni omena, kypsät perunat ja porkkanat. Lisää joukkoon 1/2 purkillista säilykeherneitä (hätätilassa myös pakasteherneetkin käyvät). Lisää joukkoon myös kypsä kylmä kana pieneksi pilkottuna. Mausta suolalla ja ripauksella pippuria.

Kastike; sekoita 1 dl smetanaa ja 1 dl majoneesia keskenä. Sekoita kaikki raaka-aineet kunnolla kastikkeeseen. Leikkaa kananmunat puolikkaiksi ja pari tomaattia lohkoiksi. Koristele salaatti kananmunanpuolikkailla, tomaatilla ja tuoreella persiljalla.

Salaatti on tuhti ja tukeva. Alkuruoaksi pieni anos. Isompi annos käy pääruokana.

BLINIT

Vinkki: Mikäli et pidä kaviaarista etkä mädistä, voit mainiosti tarjoilla blinit myös muilla lisukkeillä: sienillä, kananmunalla, suolakurkulla tai pieneksi pilkotukka sillillä. Pakollisia isukkeita ovat smetana, sipuli ja maustepippuri.

Ohjeita löytyy kymmeniä.  Aloit valmistus jo edellisenä päivänä.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon aliksi vain 1/2 jauhoista. Anna taikinan käydä yön yli  huoneenlämmössä. Vasta sitten lisätään kanamuna ja loput jauhot. Paista blinit runsaassa voissa. Lisäksi voisulaa on tapana kaataa blinien päälle vielä ruokapöydässäkin. Paras tulos syntyy kun käytä taikinaan 50 % tattarijauhoja ja 50 % vehnäjauhoja. Parhammillaan blinit ovat juuri pannulta otettuna, kun se vielä tirisee.

 

BORTSCH

Venäläisen keittiön tunnetuin ruoka lienee bortsckeitto. Jokaisella alueella on keitosta oma reseptinsä. Niinpä löytyy satoja erilaisia ohjeita, myös kirjoitustyyli vaihtelee.

Tämä on vanhaa perinteistä ohjetta hieman helpompi ja nopeampi. Pilko paketti kuorettomia nakkeja sentin viipaleiksi. Paista niitä kevyesti voissa, jotta saavat hieman makua ja väriä. Pilko 500 g rasia Rasilaisen hapankalia saksilla vielä pienemmäksi. Kuori 2 porkkanaa ja raasta se raastimella pieneksi. Raasta myös 3 isoa säilykepunajuurta. Säästä 1 dl punajuurten säilykelientä, tarvitset sen myöhemmin.

Laita kattilaan 1.5 litraa vettä, 1 lihaliemikuutia, hapankaali, sipuli, porkkanaraaste ja punajuuriraaste, 1/2 dl tomaattipurettä sekä 1 laakerinlehti. Keitä 15 min. Lisää mukaan pilkotut nakit ja punajuurisäilykeliemi. (Mikäli punajuurilientä ei ole korvaa se 2 rkl lorauksella etikaa ja 2 rkl sokeria). Keitto saa olla melko sakeaa. Ennen tarjoilua tarkista maku. Sokeria, suolaa ja etikkaa voi tarvittaessa lisätä. Äläkä unohda laittaa reilusti smetanaa keiton kaveriksi.

 

 

  • VENÄLÄINEN SIRKUS

  • EREMITAASIN TAIDEMUSEO

STROGANOFF

Stroganoff lienee yksi tunnetuimmista venäläisen keittiön herkuista. Ruskista paistinpannulla voissa 500 g naudan suikaleita. Laita ne kattilaan kiehumaan n 1/2 litraan vettä, Lisää mukaan 1 lihaliemikuutio, makusi mukaan suolaa ja pippuria, storaganof ei ole mikään tulinen ruoka, mieluumminkin pehmeän täyteläinen, Laita mukaan vajaa 1/2 ruokalusikallista sinappia ja 1 reilu ruokalusikallinen ketsuppia. Suikaloi sillä aikaa 2 sipulia pieneksi ja 100 g tuoreita herkkusieniä viipaleiksi. Voit käyttää myös pienen purkillisen viipaloituja säilykeherkkusieniä. Kuullota sipulit ja sienet pannulla voissa,

Kun liha alkaa olla kypsää noin 20 min kuluttua (HUOM lihasta riippuen onko filettä, lapaa, paistia jne kypsyminen saattaa kestää jopa 1 tunnin) lisää sipuli ja herkkusienet. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Vesi saa kiehua aika vähiin. Keitä 10 min ja lisää lopuksi kattilaan 4 dl smetanaa. Hauduta vielä tovi, jotta smetanakastike paksuuntuu.

Tarjoile riisin, makaronin tai perunoiden kanssa. Lisäkkeeksi ehdottomasti suolakurkkua.

PIPARJUURILOHI

Tee kastike ensin. Sekoita purkilliseen smetanaa iso ruokalusikallinen piparjuuritahnaa, 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori, hyppysellinen suolaa, 1 tl sokeria ja kourallinen pieneksi pilkottua tuoretta tilliä. Jos käytät kuivattua tilliä pieni teelusikallinen riittää. Sekoita hyvin ja jätä huoneenlämpöön maustumaan.

Neljälle hengelle  600 -800 g lohta. Leikka lohifileestä nahka pois, leikaa fileet  n 150 - 200 g annoksiksi. Laita kattilaan 1,5 litraa vettä, teelusikallinen suolaa tai 1 kalaliemikuutio, muutama kokonainen maustepippu, 1 laakerinlehti, muutama sitruunan lohko. Anna liemen kiehahtaa hetki ja lisää sitten kalat kypsymääm. Keitä hiljaisella tulelle. Muista että kala kypsyy nopeasti 5 - 8 min kalan paksuudesta riippuen.

Nosta kalat reikäkauhalla varovasti lautaselle, keitetty kala sattaavat hajota helposti. Laita piparjuurikastiketta reilusti kalan päälle. Tarjoile keitetyjen perunoiden ja salaati kera. Tillinoksa ja sitruunansiivu sopivat koristeeksi.

ZAKUSKAT

Zakuskat ovat runsas valikoima kylmiä ruokia. Varsinaista pääruokaa ei välttämättä tarjota lainkaan. Zakuskat katetaan aina ruokapöytään jossa istutaan. Kyseessä ei siis ole mikään buffetti eikä meille tuttu voileipäpöytä. Pöydässä on kymmeniä eri ruoklajeja, sekä lihaa että kalaa. Suolakurkkuja, kinkkua, kanaa, paahtopaistia, metwurstia, maksapasteijaa, juustoa, sieniä, sampea, silliä, lohta, suolattua kalaa, kanamunanpuolikkaita. Toisinaan myös vodkavalikoima on runsas.

Ruokiem koristelu on taidokasta, herneitä, appelsiininsiivuja. retiisiä, karpaloita, säilykepersikkaa ja ehdottomasti runsaasti majoneesia.

POZARSKIN KANAKYLJYKSET

 Useide ruokalajien nimeen ja syntyyn liittyy monenlaisia tarinoita. Tarinan mukaan tämäkin ruokalaji syntyi kun tsaari Alexanteri I pysähtyi matkoillaan ruokailemaan pieneen Pozarskin majataloon. Noihin tarinoihin ei ehkä aina kannata uskoa, mutta erittäin maukkaalta tämä broilerin jauhelihasta tehty pihvi silti maistuu.

Sekoita 1 dl korppujauhoja 1,5 dl kermaa. Anna sen turvoa noin 15 min. Sekoita joukkoon yksi kananmuna, 1 tl suolaa, pieni ripaus valkopippuria ja pieni ripaus maustepippuria. Lisää joukkoon noin 600 g broilerin jauhelihaa. Sekoita huolella taikinaksi. Lisää lopuksi joukkoon 100 g pehmeää huoneenlämpöistä voita ja sekoita se huolella taikinaan.

Kaada lautaselle 1-2 dl korppujauhoja. Kastele kätesi kylmään veteen ja muotoile kosteilla käsillä taikinasta hieman kolmion mallisia pihvejä. Kääntele kanapihvit molemmin puolin korppujauhossa. Paista paistinpannulla kypsäksi reilussa voissa, keskimäärin noin 5 min kummaltakin puolelta. Tarjoile sitruunansiivun ja säilykeherneiden sekä paistettujen perunoiden kera.  

 

JÄÄTELÖ ROMANOV

Tsaarin hovissa nautittiin jäätelöstä jo satoja vuosia sitten. Tosin tämä kyseinen ohje taitaa olla ranskalaista alkuperää ja toiselta nimeltään hovijälkiruoka. 

Leikkaa 1 l pakkaus vaalijajäätelö pieniksi 2 x 2 cm kuutioiksi. Murenna pussillinen valkoisia marenkeja murskaksi. Ota 2 dl purkillinen valmista suklaakastiketta etukäteen huonenlömpöön. Vatkaa 2 dl erikoiskermaa paksuksi vaahdoksi.

Lado tarjoiluastiaan vuorotellen jäätelökuutioita, marengin muruja, suklaakastiketta ja kermavaahtoa. Päällimmäiseksi kermavaahtoa ja suklaakastiketta.

Venäläiset rakastavat säilykekirsikoita, joten tässäkin annoksessa niitä yleensä on.

 

 

NOPEAT LEIVOKSET

Nopea herkku yllätysvieraille. Leivo etukäteen kääretorttu, sen voi vaikka pakastaa. Tai osta kaupasta valmis kääretorttu. 

Leikkaa kääretortusta paksuhkoja paloja. Ainakin kaupan kääretorttua kannattaa kostuttaa mehulla tai maidolla. Laita viipaleiden päälle reilusti kermavaahtia. Koristele mielesi mukaan. Säilykehedelmät kuten persikka tai tuoreet mansikat ovat maukkaita ja näyttäviä koristeita.

VUONNA 1972

JUNAMATKAMME JATKUI  KOHTI  ITÄ-SAKSAA,  BERLIINIÄ JA WARSOVAA.